Skoč na obsahSkoč na navigaci
Portál občana a platební brána
Úřední hodiny
Dnes: Sobota 27. července 2024
Městský úřad
NENÍ ÚŘEDNÍ DEN
Infocentrum, podatelna
ZAVŘENO
Občanské průkazy, pasy
NENÍ ÚŘEDNÍ DEN
Odbor dopravy
NENÍ ÚŘEDNÍ DEN
Pokladna
ZAVŘENO
Centrální spisovna (archiv)
NENÍ ÚŘEDNÍ DEN
Garáže
ZAVŘENO
Příští den: Pondělí 29. července 2024
Městský úřad
08:00 - 12:00   12:45 - 17:00
Infocentrum, podatelna
08:00 - 12:00   12:45 - 18:00
Občanské průkazy, pasy
08:00 - 12:00   12:45 - 18:00
Odbor dopravy
08:00 - 12:00   12:45 - 17:00
Pokladna
08:00 - 12:00   12:45 - 17:00
Centrální spisovna (archiv)
08:00 - 12:00   13:00 - 17:00
Garáže
07:45 - 17:30 (výjezd do 18:00)
Kalendář událostí

Nahrávám kalendář...

Kralupy TV

Nahrávám videa...

Vyjádření starosty Libora Lesáka k možné budoucnosti Domova seniorů ve Všestudech

15. května, 11:47 Ostatní

Vzhledem k probíhajícím diskuzím na sociálních sítích jsme požádali starostu Libora Lesáka o vyjádření ve vztahu k budoucnosti Domova pro seniory ve Všestudech:


„Problematika týkající se seniorů je samozřejmě aktuální, neboť populace stárne. My se nyní snažíme na toto připravit a postupně vytvářet co nejlepší podmínky nejen pro nové klienty, ale také pro zaměstnance. V jednom z rozhovorů, který jsem poskytl Mělnickému deníku, uvádím, že jednou z variant je  rekonstrukce budovy internátu v areálu bývalého středního učiliště, kde by mohlo vzniknout moderní zařízení pro seniory (např. domov pro seniory či domov se zvláštním režimem).


V celém ORP Kralupy nad Vltavou je v současné době pouze jedno takové zařízení, které se nachází v obci Všestudy. Tamní Červený Mlýn je krásným objektem, ovšem hned z několika důvodů ho nelze rozšířit z hlediska kapacity. Nachází se totiž v zátopové oblasti a v neposlední řadě se jedná o památkově chráněnou stavbu. Taktéž náklady z hlediska   energetické náročnosti jsou dosti vysoké, přičemž celkový provoz už nevyhovuje potřebám posledních období. V této souvislosti velice děkuji paní ředitelce a všem zaměstnancům, kteří se o klienty skvěle starají a také se snaží udržet objekt v co nejlepším chodu. Z dlouhodobého hlediska však toto zařízení perspektivu bohužel nemá.


Jednou z variant je tedy rekonstrukce internátu a přesun domova ze Všestud do těchto prostor. Zde bychom zároveň mohli kapacitu rozšířit o více jak sto procent. Tímto bychom vyřešili problém nejen našeho města, ale také okolních obcí.


Zásadně musím dementovat příspěvky hovořící o rekonstrukci Červeného Mlýna s tím, že poté dojde k přesunu klientů do Kralup. Toto jsem nikde neuvedl, je to nesmysl a opravdu mě udivuje, že tyto nepodloženosti lidé na sociálních sítích šíří. Nevím… Samozřejmě je možné, že si to někdo mohl špatně vyložit (viz zmíněný rozhovor v Mělnickém deníku), ale spíše mám dojem, že se jedná o účelovou lež.


Ale ještě k tomu, co s objektem bude dál… Červený Mlýn je příspěvkovou organizací, kterou zřizuje Středočeský kraj. Je tedy zřejmé, že o dalším směřování rozhodne výhradně Zastupitelstvo Středočeského kraje, nikoliv starosta Lesák či zástupci města Kralupy nad Vltavou.


Středočeský kraj o možném přesunutí příspěvkové organizace ze Všestud do Kralup bude teprve rozhodovat. Pokud by byl tento záměr schválen, tak možnost jeho realizace je nejdříve za čtyři roky. V zásadách využívání zbytného majetku je schválené pravidlo nabídnout objety nejdříve ostatním organizacím kraje, dále obcím pro jejich využití a až naposled prodej transparentním postupem. Zde se jeví jako možné jednat i s památkovým ústavem o předání objektu pro využití potřeb zámku ve Veltrusech. 


O možném vzniku nového domova pro seniory, v místě bývalého internátu SOU, je nutný i souhlas zastupitelstva Kralup.“ 

Vložil(a): Aleš Levý

Kam dál na webu města?

Nahoru