Skoč na obsahSkoč na navigaci
Portál občana a platební brána
Úřední hodiny
Dnes: Pátek 29. března 2024
Městský úřad:
NENÍ ÚŘEDNÍ DEN
Infocentrum, podatelna:
08:00 - 14:00
Občanské průkazy, pasy:
NENÍ ÚŘEDNÍ DEN
Odbor dopravy:
NENÍ ÚŘEDNÍ DEN
Pokladna:
08:00 - 11:00
Centrální spisovna (archiv):
NENÍ ÚŘEDNÍ DEN
Garáže:
07:45 - 13:30 (výjezd do 14:00)
Příští den: Úterý 2. dubna 2024
Městský úřad:
NENÍ ÚŘEDNÍ DEN
Infocentrum, podatelna:
08:00 - 18:00
Občanské průkazy, pasy:
NENÍ ÚŘEDNÍ DEN
Odbor dopravy:
NENÍ ÚŘEDNÍ DEN
Pokladna:
08:00 - 11:00
Centrální spisovna (archiv):
08:00 - 11:00   12:00 - 15:00
Garáže:
07:45 - 17:30 (výjezd do 18:00)
Kalendář událostí

Nahrávám kalendář...

Kralupy TV

Nahrávám videa...

Kralupy nad Vltavou se kontinuálně zabývají otázkami odpadového hospodářství

27. ledna 2023, 16:34 Ostatní
Tato aktualita je již více než jeden rok stará, nemusí obsahovat aktuální informace. » Otevřít nejnovější aktuality

Kralupy nad Vltavou se v souladu s odpadovou legislativou snaží co možná nejefektivněji vypořádat s komunálním odpadem, zvláště pak s jeho plastovými složkami. Dlouhodobým cílem je najít ideální cestu respektující nové normy a přitom nenavyšovat náklady spojené s touto položkou v rozpočtu.  


A protože je dané téma nanejvýš aktuální, rozhodli se představitelé města přizvat ke společnému jednání starosty z ORP Kralupy a zástupce skupiny Orlen Unipetrol RPA. Společnost v nedávné době představila specifika nového výrobního programu, který se mimo jiné zabývá dekarbonizací, snížením energetické náročnosti a v neposlední řadě také recyklací plastů. Subjekt, jenž patří k největším rafinérským a petrochemickým společnostem v Česku, se nyní snaží rozšířit tradiční výrobu pohonných hmot a plastových produktů z fosilních zdrojů o zdroje nové. Základ spolupráce by se tedy mohl v budoucnu opírat o chemickou recyklaci odpadních materiálů z nejbližšího okolí (region Kralupska). Přestože nastavení takto zásadní kooperace není bez otazníků, nabízí jednotlivým samosprávám poměrně zajímavou alternativu.

 

„Jsme rádi, že se nám může v budoucnu otevřít další možnost, kterak s plastovým odpadem nakládat. Pokud by byly veškeré parametry nastaveny pro město příznivě, není od věci se touto cestou více zabývat,“ uvedl kralupský starosta Libor Lesák, jenž tímto navázal na slova místostarosty Vojtěcha Pohla, zamýšlejícího se především nad benefity  možné spolupráce, případně nad kolektivním řešením této otázky v rámci celého správního obvodu.


Bližší seznámení s projektem však zástupci firmy Orlen Unipetrol slibují v nejbližších dnech prostřednictvím informačního memoranda, v němž starostové najdou bližší charakteristiku možného partnerství s důrazem na tzv. oběhové hospodářství. To si klade za cíl udržet hodnotu výrobků, materiálů a zdrojů tak dlouho v ekonomickém cyklu, jak je to jen možné, a vrátit je do výrobního cyklu na konci jejich životnosti, přičemž se minimalizuje tvorba odpadu. Oběhové hospodářství se stalo jedním z klíčových konceptů v oblasti řady politik Evropské unie.


Vložil(a): Aleš Levý

Kam dál na webu města?

Nahoru