Skoč na obsahSkoč na navigaci
Portál občana a platební brána
Úřední hodiny
Dnes: Sobota 20. dubna 2024
Městský úřad:
NENÍ ÚŘEDNÍ DEN
Infocentrum, podatelna:
ZAVŘENO
Občanské průkazy, pasy:
NENÍ ÚŘEDNÍ DEN
Odbor dopravy:
NENÍ ÚŘEDNÍ DEN
Pokladna:
ZAVŘENO
Centrální spisovna (archiv):
NENÍ ÚŘEDNÍ DEN
Garáže:
ZAVŘENO
Příští den: Pondělí 22. dubna 2024
Městský úřad:
08:00 - 12:00   12:45 - 17:00
Infocentrum, podatelna:
08:00 - 18:00
Občanské průkazy, pasy:
08:00 - 12:00   12:45 - 18:00
Odbor dopravy:
08:00 - 12:00   12:45 - 17:00
Pokladna:
08:00 - 12:00   12:45 - 17:00
Centrální spisovna (archiv):
08:00 - 12:00   13:00 - 17:00
Garáže:
07:45 - 17:30 (výjezd do 18:00)
Kalendář událostí

Nahrávám kalendář...

Kralupy TV

Nahrávám videa...

O dalších změnách v centru města s místostarostou Liborem Lesákem

21. září 2020, 11:50 Ostatní
Tato aktualita je již více než tři roky stará, nemusí obsahovat aktuální informace. » Otevřít nejnovější aktuality

Centrum Kralup se za posledních pět let změnilo k nepoznání. Je ovšem zřejmé, že několik posledních kroků do cíle ještě zbývá. A jaké přesně to budou kroky? Dozvíte se v rozhovoru s místostarostou Liborem Lesákem.


Pane místostarosto, dají se v centrum města očekávat ještě nějaké změny v průběhu tohoto kalendářního roku?

Centrum města je nyní ve fázi příprav projektových dokumentací. 17. září pak proběhne veřejná dražba pozemků pro vybudování druhé strany Vaníčkovy ulice. Do konce roku tedy budeme znát nového vlastníka. S ním budeme projednávat návrhy spojené s výstavbou nových domů.


Jak to v současné době vypadá s  plánovaným odstraněním trafostanice, jež se nachází   v blízkosti budovy pivovaru?

S největší pravděpodobností bude odstraněna v průběhu ledna příštího roku. Zde posléze vznikne nové prostranství, které by mělo částečně sloužit k zachycení stavby při přestavbě pivovaru. Poté bychom ho rádi využili k výstavbě např. malé kavárny. Může zde ale také vzniknout určitý prostor, který by primárně sloužil maminkám s malými dětmi. Jednou z posledních možností je vytvoření průchodu do ulice Žižkova, ovšem v rámci tohoto možného uskutečnění stojí dohoda s majitelem sousedního pozemku, jehož část bychom byli nuceni odkoupit. Nicméně toto jsou ve zkratce tři varianty, kterou jsou nyní ve hře.


Velkým tématem je projekt přestavby pivovaru na kulturní centrum. Jaká je v tomto ohledu stávající situace?

Dokonce příští roku bychom měli mít dokončenou projektovou dokumentaci. Rádi bychom také stihli vypsat výběrové řízení na dodavatele stavby, přičemž další dva roky zabere realizace. Pivovar by tedy mohl být hotov do tří a půl let.


pivovar

 

V jaké fázi je příprava čtvrté etapy centra města, která se týká rekonstrukce ulic Husova a Jungmannova? 

Před několika dny proběhlo poslední jednání s projektanty. Jak známo, projekt se několikráte měnil, neboť jsme chtěli vyjít vstříc zejména těm občanům, kteří zde pravidelně chodí směrem k nádraží. Z tohoto důvodu se také snížil počet parkovacích míst, rozšiřovaly se plochy zeleně a s odborníky se rovněž vymýšlel způsob, jak nejlépe vsakovat vodu v místě tak, aby nové stromy měly k dispozici co možná nejvíc vody. I toto místo je opřeno o nespočet podzemní kabeláže, plynu, kanalizace atd. Geodetické sondy navíc ukázaly, že se zde nachází voda již ve dvou metrech. Z tohoto důvodu jsme se snažili plochu co nejvíce rozšířit, aby zeleň mohla co nejlépe růst. Dovolím si tvrdit, že se onen prostor rekonstrukcí podstatně zlepší, přestože vnímám i to, že ne všem se konečný výsledek bude líbit. Těžko se ale lze zavděčit všem.  


Prosím, zkuste zásadní změny v těchto ulicích ještě blíže popsat.  

V prvé řadě bude odstraněna řada sakur. Podél trati dojde i na všechny vysoké smrky a břízy, které zasahují do tzv. ochranného pásma železnice. Kdybychom je v tomto prostoru nechali, odstranění by následně provedla společnost České dráhy, která zde do tří let plánuje rekonstrukci železničního koridoru. Naopak v místě zůstanou trsy javorů a buků, mezi které budou vysazeny nové stromy, řekněme podstatně menšího vzrůstu. Stát by měly mezi jednotlivými parkovacími místy, a to v dostatečné vzdálenosti od dráhy. Parkovacích míst tu nakonec tolik nebude, jejich počet jsme výrazně zredukovali. Kromě stromů dojde i na výsadbu keřů a okrasných květin. Celkově bychom byli rádi, kdyby bylo v příštím roce vydáno stavební povolení, abychom v roce 2022 mohli začít stavět. Pokud by se někdo z občanů chtěl s projektem blíže seznámit, určitě se na nás může obrátit.


Vložil(a): Aleš Levý

Kam dál na webu města?

Nahoru